Checklist webshop

Aan de slag!

Dus je wilt aan de slag gaan met een eigen webshop! Van harte gefeliciteerd, je hebt de eerste stap gezet! Ook al is die stap er een die je misschien in gedachte gezet of gemaakt hebt. Het is een belangrijke stap. Op deze pagina lees je meer over de zaken waarmee je rekening moet houden tijdens het starten van een webshop.

Voordat de winkelwagens gevuld kunnen worden

Wees realistisch over je ambities. Het bijstellen van je ambities beginnen direct nadat je de beslissing hebt genomen om aan de slag te gaan als online verkoper. 

Het zal even duren voordat je de eerste succesvolle verkoop ziet plaatsvinden. Op dit punt moet je realistisch zijn: het kan soms lang duren. Je enthousiasme kan hierdoor omslaan in pessimisme. Doe je alles goed, dan komt het vanzelf. 

Denk niet ‘te groot.’ Dat je misschien als offline ondernemer succesvol bent, houdt niet automatisch in dat je dit online ook bent. Wie ben je immers, tussen al die online bedrijven? Wat zorgt ervoor dat jij onderscheidend genoeg bent? 

Het begint dus allemaal met kritische vragen. 

Wat heb je nodig?

Natuurlijk kun je via verschillende aanbieders gebruik maken van diensten voor het (snel) inrichten van een webshop. De vraag is of je dit wel wilt doen. Zou je niet meer zelf kunnen doen?

Daarom moet je bepalen welk platform je gaat gebruiken voor je webshop en welke dingen je zelf gaat doen.

Je bedrijf registeren

Wanneer je zaken wilt gaan doen, dan moet je als zodanig vermeld staan bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Voordat je dit gaat doen moet je bepalen of de naam die je wilt gaan voeren uniek genoeg is. Misschien is er al een bedrijf met deze naam en kan dit problemen opleveren. Je kunt via www.kvk.nl controleren of er al een bedrijf met dezelfde naam bestaat. Is dit niet het geval, dan maak je een afspraak met de Kamer van Koophandel voor de daadwerkelijke inschrijving. Deze inschrijving wordt vervolgens doorgegeven aan de Belasingdienst. 

Is de inschrijving voltooid, vraag dan altijd om een uittreksel. Hiermee vraag je een zakelijk bankrekeningnummer aan. Alle zakelijke kosten verlopen voortaan via dit bankrekeningnummer. 

Aandachtspunt bij het zakelijk bankrekeningnummer: sommige banken vragen, anders dan dat dit het geval is voor consumenten, een bedrag per overschrijving. Zelfs wanneer je ervoor kiest om over te boeken naar eigen rekening(en). Een van de banken die dit niet doet is SNS Bank. 

Bedrijfsvoorbereiding

Er is nog geen start gemaakt met een webshop op welke manier dan ook. Toch ben je na het registreren van het bedrijf, het aanmelden bij de Belastingdienst en het aanvragen van een zakelijk bankrekeningnummer nog niet toe aan het starten met de webshop. Je zal moeten bepalen waarmee je de financiële administratie gaat uitvoeren. Dit hoeft geen dure aangelegenheid te zijn. Al vanaf € 10,- per maand kun je een account openen via MoneyBird.

Vanaf nu registreer je werkelijk alles dat betrekking heeft op je bedrijf.

Domeinnaam

Dan nu het moment waarop je gebruik kunt gaan maken van de diensten van De Goede Huisvader Webhosting. Wist je dat je al een domein kunt aanschaffen voor een bedrag minder dan vier euro per jaar? Je moet er rekening mee houden dat deze kosten niet hetzelfde zijn als die voor het webhostingpakket.

De website

Het klopt: website. Er is nog geen webshop, maar er is al wel een domein actief. Informeer je bezoekers en/of mogelijke klanten dat er iets aan gaat komen. Dat doe je via een tijdelijke pagina op het nieuw aangeschafte domein. Dan kom je uit op het punt van een hostingpakket.

Omdat je samen met de aanschaf van een domeinnaam via De Goede Huisvader Webhosting altijd een hostingpakket afsluit, heb je daarover ook al nagedacht, toch?

Of niet?

Shared hosting

Gedeelde hosting of shared hosting houdt in dat je samen met anderen een server deelt. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Wanneer een website weinig ‘vraagt’ is dit geen probleem. Het wordt een ander verhaal wanneer je besluit een webshop aan te bieden. Over het algemeen geldt: dan geen gedeelde webhosting.

In een ideale wereld kies je ervoor een eigen (dedicated) server in te (laten) richten. De realiteit is net iets anders. De aanbieders van dergelijke servers rekenen maandelijks kosten. Niet alleen voor de server zelf. Ook voor de software die nodig is om de server te kunnen beheren. Tel daarbij nog eens het gegeven op dat de meeste aanbieders op de websites hun prijzen exclusief BTW vermelden en je komt onderaan de streep toch duurder uit.

Wanneer je het slim aanpakt, dan kun je misschien lange tijd vooruit met een gedeeld webhostingpakket. Dan besluit je op een later tijdstip – dus wanneer de webshop voldoende rendabel is – om de overstap te maken naar een eigen server. Ook hiermee kan De Goede Huisvader Webhosting je verder helpen.
Lees meer over webhosting

Social media

Vergeet je social media niet? Dan niet je persoonlijke pagina op Facebook en Instagram. Nee, je maakt speciale bedrijfspagina’s of speciale bedrijfaccounts aan op social media. Vergeet hierbij de kracht van Twitter niet!

Vergeet je niet aan te melden voor Google Mijn Bedrijf, om zo de vindbaarheid van je webshop/bedrijf te vergroten.

Vergeet niet: actief zijn op social media kost tijd.
Webshop administratie

Dan begint het...

Heb je de basis gelegd voor je website, dan begint het (pas). Je gaat kijken welk ontwerp het beste bij je past, je installeert de nodige aanvullingen (wanneer je gebruik maakt van WordPress in combinatie van WooCommerce). Ook dit proces is een tijdrovend proces. Waarom zou je dit niet overlaten aan iemand die dit al veel vaker heeft gedaan? 

Voor een bedrag € 699,- (inclusief BTW) beschik je over een volwaardige e-commerce website, gebaseerd op WordPress en WooCommerce en ingericht door De Goede Huisvader Webhosting. 

Dat is een forse investering. Zeker wanneer je net begint met een webshop. Vergeet niet dat de basis goed moet zijn, wil je de webshop tot een succes maken! 

Fotografie

Foto's en teksten

Heb je al nagedacht over de foto’s en teksten? Dit zijn de essentiële onderdelen van je webshop. Het is dan ook van groot belang dat alles er perfect uitziet. De Goede Huisvader is een initiatief van mij – Harm Jagerman. Naast deze werkzaamheden ben ik ook actief als fotograaf en tekstschrijver. 

Betalen in je webshop

Een van de zaken waarmee je rekening moet houden is het betalen in je webshop. Hoe gaan mensen betalen en gaat dit betalingsverkeer je niet te veel geld kosten? Dan moet je de afweging maken of je kiest voor een abonnement op een betaalplatform of niet.

Er zijn genoeg aanbieders die je maandelijks een bedrag laten betalen. Het voordeel is dat je niet per transactie hoeft te betalen (soms wel). Kies je voor een dienst waarbij dit niet het geval is, dan betaal je alleen per transactie.

Transactiekosten

Over een ding kunnen we duidelijk zijn: de tijd dat je de transactiekosten die je moet betalen aan een betaalplatform kon doorberekenen als extra – dus bovenop de prijs – is voorbij. Dit is wettelijk gezien niet meer toegestaan. Hiermee zal je dus rekening moeten houden in de prijsstelling van je producten of diensten.

Prijzen vaststellen

Leidend hierbij moet zijn: Wat kost het om te maken, wat kost het om te vervoeren en wat wil je erop verdienen?

Stel je voor: een product heeft een inkoopprijs van één euro, dan is dit niet de prijs voor de klant. Je houdt er rekening mee dat het maken of bereiden ervan tijd kost. Ook kost het tijd om het product te vervoeren (mits je niet kiest voor een externe vervoerder). Kies je voor een externe vervoerder, dan moet je rekening houden dat je ook deze kosten zal moeten doorberekenen.

Die euro die je hebt moeten betalen om het product ‘in huis’ te krijgen is de basis voor je prijs. Dan zal je hierna moeten nadenken over de prijzen die je gaat berekenen aan de klant. Je moet er rekening mee houden dat sommige mensen nooit tevreden zijn als het om prijzen gaat. Kun je het waarmaken dat je echt het allerbeste product gaat verkopen, dan zijn mensen bereid de prijs die jij in rekening brengt daarvoor te betalen. Hierbij komen ook andere zaken om de hoek kijken.

Denk aan hoe uniek je bent. Wat maakt jouw product beter dan dat van anderen? Hoe zit het met de service? Bestel je iets, hoe snel heb je het product dan in huis?

Stof tot nadenken. Dat is wat je in de aanloopfase vooral zal moeten doen. Waar je ook over na moet denken is wie je gaat ondersteunen. Je hebt ondersteuning nodig bij het maken van een website en webshop, maar ook het operationeel beheer ervan. Ga je dit allemaal zelf doen? Geen probleem. Is dit wel een probleem, dan help ik je er graag bij!

De investering die je bij mij doet, bespreek ik graag met je!

BTW

Wanneer het gaat om de BTW, moet je vaststellen onder welk tarief je producten vallen. Dat kan 9% of 21% zijn. Verzendkosten zijn een apart verhaal, want die vallen onder 21% BTW. Meer over verzendkosten lees je later op deze pagina.

Lever je aan bedrijven, dan informeer je de bedrijven over de prijzen exclusief BTW. Lever je aan consumenten, dan stel je de prijzen beschikbaar inclusief BTW.

Op de website van De Goede Huisvader zie je prijzen inclusief BTW. Veel ondernemers die aan consumenten en zakelijke klanten leveren maken de keuze om de prijzen ‘dan maar’ zonder BTW weer te geven. Waarschijnlijk ligt hier opportunisme ten grondslag.

Reken jezelf niet rijk wanneer je de prijzen voor webhosting van de Goede Huisvader Webhosting met anderen vergelijkt. De kans is aanzienlijk dat men uit winstoogpunt gekozen heeft voor het weergeven van de prijzen exclusief BTW.

Op het niet correct weergeven van de prijzen kan een boete staan van rond de € 8.000. Ben jij bereid dit risico te nemen?
Keurmerk

Keurmerk

Nu is deze website niet het beste voorbeeld als het om het voeren van een keurmerk gaat. Deze ontbreekt vooralsnog. Daarvoor is een goede reden.

Het heeft vooral te maken met de kosten die voldaan moeten worden om een keurmerk te voeren. Zodra het mogelijk is, dan zal ook op deze website een keurmerk te zien zijn.

Een keurmerk straalt – vooral voor diensten en producten die aangeboden worden aan consumenten – een bepaald vertrouwen uit.

Ontbreekt een keurmerk, dan houdt dit niet automatisch in dat de aanbieder onbetrouwbaar is. Vertrouwen straal je naast een keurmerk ook op andere manieren uit:

Herroepingsrecht

Herroepingsrecht

Het  herroepingsrecht is voor consumenten een wettelijk recht. Binnen een gestelde termijn, veertien dagen, mag een dienst of product zonder opgaaf van reden geannuleerd of stopgezet worden. Wel mag je als ondernemer verzendkosten voor een retour in rekening brengen.

Biedt je verse producten aan met een houdbaarheid van minder dan veertien dagen, dan is er geen herroepingsrecht.

Voor ondernemers die aan andere ondernemers verkopen geldt dat er geen standaard regels zijn voor het herroepingsrecht. Dit moet je dus opnemen in de algemene voorwaarden.

Verzendkosten

Verzendkosten

Het bepalen van verzendkosten kan soms best een vraagstuk zijn. Of een klant een product bij je afneemt is in grote mate afhankelijk van deze verzendkosten. Vandaag de dag kun je via zoekmachines precies zien wat de verzendkosten voor hetzelfde product zijn bij verschillende aanbieders. Wanneer de klant ervoor kan kiezen om de bestelling zonder verzendkosten toegestuurd te krijgen, dan zal men vaak hiervoor kiezen. Tenzij de verzendkosten redelijk zijn.

Toch is het echt niet altijd mogelijk om de verzendkosten niet in rekening te brengen. Vandaar dat veel webshops ervoor kiezen om de verzendkosten te laten vervallen wanneer er voldaan is aan een minimumbestelbedrag. Zelfs wanneer je die optie toepast, houdt het in dat je dus eigenlijk zelf kosten moet maken voor een verzending.

Dat bepalen van die verzendkosten kan soms lastig zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat de prijs die een consument bij veel webshops zal betalen misschien helemaal niet de prijs is die de webshop eigenaar aan de vervoerder zal moeten betalen. Toch wil je de totale prijs die de vervoerder je in rekening brengt niet zomaar doorberekenen aan de klant.

Misschien moet je rekening houden met wel tien euro aan kosten die je zal moeten maken om de bestelling verzonden te krijgen. Bereken je dit bedrag door aan de klant, dan kan dit een reden zijn om uiteindelijk niet bij je te bestellen. Kies je ervoor om de helft van de kosten door te berekenen, dan moet je van de uiteindelijke winst per bestelling dus nog wel de kosten voor het vervoer afhalen. Is er dan nog steeds sprake van winst?

Verzending naar alle landen?

Verzending naar alle landen?

Let goed op hoe ver je gaat n de verzending van je producten. Is het meteen al lonend om te kiezen voor een wereldwijde verzending? Zou je het niet eerst proberen met een kleiner afzetgebied? Misschien is zelfs heel Nederland al een te groot gebied. Je kunt het ook proberen met een verzending in bepaalde postcodegebieden. Hiervoor zijn opties beschikbaar in WooCommerce die dit mogelijk maken. Geen standaard opties, dus je moet wel weten hoe je dit gaat inrichten. 

 
Welke vervoerder of eigen vervoer?

Welke vervoerder of eigen vervoer?

Ineens bedenk je dat je misschien best tijd bent om de te verzonden producten zelf te bezorgen. Speciaal hiervoor schaf je een youngtimer aan, bijvoorbeeld een grote Volvo of misschien wel een bestelbus. Dan is het alleen nog maar een kwestie van het zelf bezorgen van de producten.

Dit lijkt aantrekkelijk, maar je momt er al snel achter dat de tijd die je ermee kwijt bent ten koste zal gaan van het beheer van je webshop en van je klantenservice. Beter is het te kiezen voor een vervoersbedrijf. Het is dan afhankelijk wat je precies gaat verkopen. Zo zal niet iedere vervoerder akkoord gaan met het vervoeren van gekoelde producten. Verse producten, denk ook even aan bloemen, zijn een uitdaging. Geen onmogelijkheid overigens. Gewoon een interessante uitdaging.

Klantenservice?

Niet te onderschatten: je klantenservice. Ook al ben je slechts een kleine ondernemer, je moet beschikken over een manier waarop je klanten een service aanbiedt. Dus een klantenservice. Dat is veel meer dan alleen maar een contactformulier op een website.

Het nadeel is dat het voeren van een klantenservice tijd kost. Dit zal je ook mee moeten nemen in de overwegingen.

E-mail of chat?

Het klinkt verleidelijk: een klantenservice die alleen maar bestaat uit e-mail of chat. Soms wil iemand graag ook even bellen. Omdat niet iedereen communicatief even sterk is. Daar zal je ook een oplossing voor moeten bieden.

Recensies

Wanneer je gebruik gaat maken van social media pagina’s en van Google Mijn Bedrijf, dan krijg je te maken met recensies.

Het is fijn om te lezen dat je klanten je adoreren voor de producten den diensten die je aanbiedt. Het is een ander verhaal om te lezen dat de klanten misschien niet tevreden zijn. Dat kan ook voorkomen.

De belangrijkste ‘regel’ die je altijd moet onthouden: ruzies of vetes ‘echt’ je niet uit via social media. Bovendien: een slechte recensie kun je niet zomaar verwijderen. Daar reageer je gepast op. Zo kan iedereen zien dat je klanten serieus neemt.

Wat verder nog belangrijk is

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door alle informatie op deze pagina angstig geworden bent om te beginnen aan een of met een webshop. Doe het vooral! Een aantal zaken die nog niet eerder benoemd zijn, maar wel belangrijk zijn hierbij:

Checklist webshop

Heb je vragen?

Ik ben bereikbaar via 06-83072854!

Checklist webshop

Heb je vragen?

Ik ben bereikbaar via 06-83072854!

X
0
  0
  Winkelmand
  De winkelmand is leegTerug naar de diensten
  Cookieverklaring

  De Goede Huisvader Webhosting maakt gebruik van cookies

  De website van De Goede Huisvader Webhosting maakt gebruik van cookies. Deze worden gebruikt om je de beste website ervaring te bieden. Cookies worden opgeslagen op het apparaat waarmee je de website bekijkt. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde cookies te weigeren. Het is niet mogelijk om alle cookies te weigeren. Functionele cookies, bedoeld voor het beveiligen van de website en het aanbieden van bepaalde essentiële functies, kunnen niet geweigerd worden. Ga je akkoord met het plaatsen van alle cookies, dan houdt dit in dat er technologieën ingezet worden om bijvoorbeeld browsergedrag en unieke ID’s op deze website te verwerken. In ruil krijg jij dan de beste website ervaring. Geef je geen toestemming voor het plaatsen van niet-essentiële cookies, dan houdt dit in dat je mogelijk bepaalde functies (inclusief het bestelproces) niet kunt gebruiken.

  Functionele cookies

  Altijd actief
  Deze cookies zijn noodzakelijk voor een goede werking van de website en hebben een legitieme grondslag om automatisch opgeslagen te worden. Het doel is om de website op een goede manier weer te geven. Beveiliging speelt hierbij een belangrijke rol van betekenis. Functionele cookies kunnen niet geweigerd worden.

  Cookies voor statistische doeleinden

  De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze cookies zorgen ervoor dat De Goede Huisvader Webhosting inzicht krijgt in website bezoek. De gegevens worden anoniem opgeslagen en hebben als doel om de service en dienstverlening te verbeteren. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider (ISP), of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet gebruikt worden om je te identificeren.

  Cookies voor marketingdoeleinden

  Het accepteren van deze cookies zorgt ervoor dat de website zo aangeboden kan worden, dan alle functies en functionaliteiten goed werken. De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen, om zo de gebruiker over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.